Het najaar is niet alleen het moment om de tuin nog even aan te pakken, maar ook rond het huis zijn er een aantal klusjes die je nu kunt doen. Ik zet vandaag 5 dingen op een rijtje waar je mee aan de slag kunt voordat de winter echt begint. Zo is je woning klaar voor het koude en natte seizoen en kun jij je lekker op de bank nestelen met een plaid en kaarsjes.

Dakgoten schoonmaken

Dit vind ik zelf echt een hele stomme klus, maar ik heb in mijn omgeving gezien hoe belangrijk dit is. Als je je dakgoten namelijk niet schoonmaakt, kun je best behoorlijke lekkages krijgen in huis (of zelfs een half zinkende woonboot als ik even aan m’n schoonmoeders ark denk van enkele jaren geleden…). Wij wachten hier trouwens wel altijd even mee tot echt alle bladeren van de bomen zijn gevallen. Zelfs in onze straat vol nieuwbouw en met amper bomen, lopen de dakgoten vol troep en bladeren. De dakgoten schoonmaken is dus echt zo’n klusje dat je echt even moet doen voordat de winter begint.

Check het dak!

Sta je nou toch op die ladder? Check dan meteen even de staat van je dak. Scheve of kapotte dakpannen kunnen ook weer voor lekkage zorgen. Een plat dak kun je in de herfst schoonmaken en meteen de dakbedekking checken op beschadigingen. Mocht het tijd zijn voor nieuwe dakbedekking, dan zou je eens kunnen kijken naar het materiaal EPDM. Deze vorm van dakbedekking heeft een stuk minder onderhoud nodig en een EPDM dak is dus een duurzame keuze in dakbedekking voor een plat dak.

Laat de schoorsteen vegen

Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar het is ook weer echt zo’n klusje dat je echt jaarlijks moet laten uitvoeren. Het liefst natuurlijk door een professional, want je wilt geen risico’s lopen op een brand in je schoorsteen. Vanwege de hoge gasprijzen gaan steeds meer mensen hun open haard meer gebruiken, dus wees er op tijd bij met het maken van een afspraak bij de schoorsteenveger.

Check je ventilatiesysteem

Wij hebben in huis een WTW systeem, een zogenaamde warmte-terug-win unit. Alle lucht passeert de filters van dit systeem en we hebben dus ook in elke ruimte in huis ventilatiekanalen. Omdat onze WTW unit helemaal op zolder staat waar we zelden komen, vergeten we nog weleens de filters te vervangen. Dit is natuurlijk wel heel belangrijk om met regelmaat te doen, want een WTW systeem is heel belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Check dus zeker voor de winter begint nog even of het tijd is om de filters te vervangen. Ook de ventilatiekanalen kun je makkelijk zelf schoonmaken. Wij doen dit zelf en eens in de zoveel jaar laten we een gespecialiseerd bedrijf komen om alles na te lopen en te reinigen.

Sluit de buitenkraan af

Om bevriezing van je buitenkraan te voorkomen, is het slim om deze op tijd af te sluiten. Dit doe je door het kraantje dat zich in je woning bevindt dicht te draaien en de leiding verder te laten leeglopen. Op die manier kan er geen leiding stukvriezen als het straks flink koud wordt.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!