Breien is al jaren een hobby van me en ik maak dan ook elk jaar heel wat leuke kledingstukken voor mezelf. Ook voor vriendinnen brei ik graag, van truien tot mutsen en andere accessoires. Daarnaast vind ik de geboorte van een baby in mijn omgeving een ideale reden om een leuk project op de naalden te zetten. Zoek je nog een leuk kraamcadeautje om zelf te breien? Ik geef je 4 tips voor leuke projecten, die ook goed te doen zijn voor beginners.

kraamcadeautje breien als beginner
kraamcadeautje breien als beginner

Baby gilet breien – Villava Waistcoat

Mijn favoriete item om als kraamcadeau te breien, is toch wel dit gilet. Het patroon is supersimpel en wordt gebreid op rechte naalden (of natuurlijk met een rondbreinaald als je dat fijner vindt). Doordat het gilet gebreid wordt met een dikke wol is het heel snel klaar. Als je recht kunt breien, kunt meerderen en minderen, dan kun je dit makkelijk maken. Ook voor grotere kinderen is dit een enig cadeau. De kleinste maat brei ik graag als kraamcadeautje. Je hebt chunky wol nodig en naalden van 8 mm. Ik heb hem bijvoorbeeld gebreid met The Petite Wool van We Are Knitters, maar ook weleens met garen dat ik gewoon nog had liggen. Het knoopje is wat mij betreft optioneel.

kraamcadeautje breien als beginner
kraamcadeautje breien als beginner
kraamcadeautje breien als beginner

Baby vestje breien – Petiteknit Beginner’s jacket

Dit is ook een perfect patroon voor beginners! Ook dit kraamcadeautje bestaat met name uit recht breien. Je breit het vestje op rechte naalden (ik gebruik hiervoor wel een rondbreinaald). Ook de mouwen hoef je niet in het rond te breien, maar maak je gewoon heen- en weer en naai je later aan elkaar. Lees wel even goed het patroon helemaal door voordat je begint en vergeet niet om de knoopsgaten mee te breien tijdens je werk. Met wat leuke kleine houten knoopjes maak je er een heel lief cadeautje van.

kraamcadeautje breien als beginner
kraamcadeautje breien als beginner

Baby dekentje breien

Hier heb je eigenlijk geen patroon voor nodig. Zeker als je een absolute beginner bent, is dit een prima project en een heel leuk cadeau. Door alle toeren recht te breien krijg je vanzelf een leuk dekentje. Je kunt ervoor kiezen om dit in één kleur te doen, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor strepen met meerdere kleuren. Kies een fijne wol of ga voor katoen om een wat minder dik dekentje te breien. Sommige wolmerken hebben ook speciale garens voor projecten voor baby’s (bijvoorbeeld Drops Baby Merino). Deze garens zijn vaak superzacht en veilig voor de kwetsbare babyhuid.

Baby truitje breien – Petiteknit Teddy Bear sweater

Heb je al wat meer ervaring met het top-down rondbreien van een trui? Dan is dit een heel leuk project! Ik moet deze zelf nog gaan maken, dus kan je nog niet mijn persoonlijke ervaring vertellen. Wel vind ik de andere patronen van Petiteknit die ik heb geprobeerd altijd enorm goed beschreven en goed te doen. Het enige punt bij deze trui dat me nog wat tegenhoudt, is het feit dat er gebruik wordt gemaakt van short rows. Deze heb ik nog nooit gebreid. Dit baby truitje leek me dan wel weer een goed project om hiermee te oefenen. Het teddy bear gezichtje wordt er achteraf op geborduurd, dus je zou dit ook nog zelf kunnen doen met een ander patroon.

Ben je nog een beginner en kun je nog wel wat tips gebruiken? Check dan ook zeker mijn blog vol tips voor het starten met breien.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!