Deze maand ben ik alweer vier jaar aan het bloggen! Vier jaar geleden begon ik redelijk nietsvermoedend met m’n blog als hobby en ondertussen is dit uitgegroeid tot een groot deel van mijn onderneming. Zonder mijn blog was mijn bedrijf absoluut niet waar het nu staat en door mijn blog zijn er leuke dingen op mijn pad gekomen. Vandaag dan ook een overzichtje van wat ik nou geleerd heb in die 4 jaar bloggen. En dat is een hoop. Dit is trouwens niet zo’n standaard blog, maar ik geef je echt wat tips met duidelijke voorbeelden die je niet zo snel elders leest.

Consistentie is key, maar geen must

Oké dit klinkt heel tegenstrijdig. Wat ik bedoel is dat het goed is om consequent te zijn in mijn ervaring. Dus regelmatig artikelen publiceren en een redelijk schema aanhouden daarbij. Ik zie ook bloggers die soms een maand of meerdere maanden niks publiceren en dan opeens weer wel. Dat is niet zo handig als je van je blog echt een serieuze onderneming wilt maken (als hobby natuurlijk helemaal prima). Echter, ben ik wel van mening dat je niet altijd volgens een strak schema hoeft te publiceren. Ik ben meer het type “go with the flow”. Als ik inspiratie en tijd heb, dan publiceer ik prima 3 blogs in een week. Geen inspiratie en/of tijd? Dan wordt het er eentje in de week. Ik ben al een ruime tijd geleden opgehouden met mezelf te dwingen om blogs te schrijven. Voor mij is bloggen echt iets wat komt als er inspiratie is. En dat is bij mij nou eenmaal niet heel erg te plannen. Ik schrijf dus blogs als ik denk “ja dit wil ik schrijven” en niet omdat het nou eenmaal moet volgens m’n schema.

Zo kan het dus gebeuren dat ik soms een ruime week geen nieuw artikel publiceer. Maar als ik dan wat schrijf, is het ook iets waar ik achtersta en waar ik blij mee ben. Natuurlijk is mijn blog ook m’n bedrijf en is het soms zo dat er in het kader van een samenwerking deadlines zijn. Daardoor heb ik ook geleerd dat ik alleen samenwerkingen aan moet gaan waar ik meteen leuke blog-ideeën over krijg bij het eerste contact.

Help elkaar

Bloggen doe je meestal in je eentje, dus echte collega’s heb je niet. Toch kan het heel erg fijn zijn om andere bloggers om je heen te verzamelen. In mijn ervaring kun je elkaar echt goed helpen. Ik zit in een Whatsapp groepje met twee andere professionele bloggers. Waar de ene zakelijk heel goed is en altijd goede deals weet te regelen met bedrijven, is de ander technisch weer handig en weet altijd hoe je een bepaalde plug-in het beste installeert of iets fixt aan je website. Zo helpen we elkaar. Regelmatig laten we elkaar ook even de foto’s of blog checken die we voor een bepaalde opdracht hebben gemaakt, om zo met elkaar te sparren over wat er nog beter kan. Ook samenwerkingen schuiven we geregeld naar elkaar door. Bloggen doe je dus in principe alleen, maar het kan enorm helpen om fijne medebloggers om je heen te verzamelen. Ik geloof daarbij dus ook niet heel erg in concurrentie, aangezien bloggen zo persoonlijk is, dat je allemaal toch net wat anders doet. Iedereen heeft z’n eigen publiek, tone of voice en persoonlijkheid.

Mensen doen je na

Hoe meer je blog groeit, hoe meer je zult merken dat “collega’s” dingen van je over gaan nemen. Ik heb het in dit geval over dingen vrij letterlijk overnemen, zonder dat je daarvoor credits krijgt. Ik trek me hier inmiddels weinig meer van aan, maar soms merk ik nog steeds dat ik hier een klein beetje gefrustreerd van raak. Zoals hierboven gezegd, geloof ik niet zo erg in het concurrentie verhaal als het om bloggen gaat, omdat iedereen zo verschillend is. Ik denk dan ook niet dat het letterlijk kopieren van anderen je als blogger verder gaat helpen.

Maar goed, natuurlijk word ik ook weleens chagrijnig als ik zie dat anderen bijna letterlijk m’n teksten overnemen. Laatst nog werd ik benaderd door een bedrijf dat kamerplanten verkoopt. Of ik in ruil voor een plant een blog met link naar ze wilde schrijven. Nou ja, die plant staat natuurlijk totaal niet in verhouding tot de waarde van zo’n blogpost + link, dus dat ga ik niet doen. Maar ik keek uit nieuwsgierigheid wel even op de website van deze ondernemer en zag daar een blog over rouwvliegjes in je kamerplanten die wel heel erg overgenomen leek van mijn blog over dit onderwerp. Exact dezelfde tips werden gegeven in exact dezelfde volgorde (terwijl ik de blog juist geschreven heb vanuit mijn persoonlijke ervaringen). De zinnen waren net wat aangepast, maar ik voelde heel duidelijk dat dit gewoon een andere versie van mijn artikel was.

Ik heb deze ondernemer hier wel op aangesproken (omdat de frustratie even hoog zat), maar zoals verwacht kwam hier weinig nuttige respons op. Het was allemaal toevallig zo.

Nog meer copycats

Hetzelfde gebeurt ook geregeld met mijn pagina over mijn interieuradviezen. Ik zie dit tot nu toe eigenlijk alleen bij beginnende stylisten en ik moet zeggen dat ik hier nooit wat van zeg. Ik hoop altijd maar dat ze vanzelf tot de conclusie komen dat het beter is om een tekst te schrijven die echt uit jezelf komt. Op die manier zul je namelijk veel meer klanten aantrekken. Het enige moment dat ik er wat van zeg, is wanneer ze ook nog eens mijn foto’s gebruiken bij het aanprijzen van hun interieuradviezen. Dit vind ik heel kwalijk. Helaas is dit me recent nog gebeurd door een collega-blogger die ook interieuradviezen geeft. Op mijn sommatiebrief kreeg ik alleen arrogante reacties, maar de foto is inmiddels wel verwijderd. Hoewel ik iedereen succes gun, gaat dat bij deze dame sindsdien niet meer zo op.

Mijn advies dus bij copycats: probeer het je niet aan te trekken, focus op jezelf en je zult deze mensen altijd een stap voorblijven. Maar sta wel op je strepen als het echt te ver gaat. Complete teksten letterlijk overnemen en/of je foto’s zonder toestemming gebruiken, mag wel “beloond” worden met een sommatiebrief en een vergoeding.

Wees een beetje achterdochtig

Wanneer je blog groeit, zul je merken dat je steeds meer e-mails ontvangt van mensen die iets van je willen. Een gezonde dosis scepsis kan je hierbij wel gebruiken, is mijn ervaring. Mijn belangrijkste vraag die ik mezelf stel bij elk verzoek is “what’s in it for me?”. Bij een rechttoe-rechtaan samenwerking is dit natuurlijk gewoon geld. Ik word betaald voor het schrijven over een bepaald product, merk of dienst. Duidelijke ruil en helemaal fair voor beide partijen.

Maar er komen ook verzoeken waarbij mensen/bedrijven vooral gebruik willen maken van je bereik, zonder hiervoor wat terug te willen doen. Meestal verpakt in een leuke mail met veel complimentjes over je blog. Een voorbeeld:

Hoi, Ik weet zeker dat je, net als ik, elke dag een berg mailtjes krijgt. Dus ik val meteen met de deur in huis:
Hebben jullie plek voor een gastschrijver voor Styled by Sabine? Hier zijn een paar ideeën
:

1. 8 Slimme oplossingen voor verloren sokken in de wasmachine
2. De complete gids voor energiebesparing in je huishouden
3. Wollen onderbroek of het voorkomen van microplasticvezels in afvalwater

Wat vind je ervan? Sofie

Aha, leuk, een gastschrijver! Een collegablogger die een keer een blog op jouw blog wilt publiceren in ruil voor een linkje! Schijn bedriegt hier helaas, want als ik even naar beneden scrollde, zag ik dat deze dame een e-mailhandtekening had met het logo van een bedrijf erin en ook haar e-mailadres was sofie@….bedrijf.nl. En dit was dan ook nog eens een hele grote electronicaketen met een marketingbudget hoor, geen kleine ondernemer. Geen leuke gastblog dus, maar gewoon een manier om te proberen een gratis linkje naar het bedrijf te krijgen vanaf mijn blog. Iets waar bedrijven natuurlijk normaal gewoon m’n tarief voor betalen.

Dit soort verzoeken komen verpakt in allerhande mails. Blijf jezelf gewoon altijd bedenken dat jouw blog een waarde heeft (en niet alleen je bereik, maar ook jouw link heeft een bepaalde waarde).

Denk zakelijk, maar wees kritisch

Als je van je blog je onderneming wilt maken, moet je zakelijk denken. Dan kun je niet voor de bovengenoemde plant een blog gaan schrijven met een backlink. Zakelijk kunnen denken is een must. Mijn advies is om ook vooral na te denken met het oog op de toekomst. “Hoe kan ik van mijn blog uiteindelijk een succes maken en ervoor zorgen dat ik geld ga verdienen aan alle content die ik maak?”. Natuurlijk kun je dus beginnen met een gratis blogje zonder eigen domeinnaam, maar mijn tip zou eigenlijk zijn om het meteen professioneel aan te pakken en een kleine investering te maken. Op die manier zet je je blogs vanaf het begin goed neer en kun je zo gauw het kan hier ook geld aan verdienen. Het loont dus ook om in een vroeg stadium te starten met toevoegen van affiliate links. In het begin leveren ze je niks op, maar ik kan je vertellen dat ik hier inmiddels een leuk bedrag per maand aan verdien. Ik ben dus blij dat ik ze ooit meteen heb toegevoegd, want het meeste verdien ik aan blogs die al heel wat jaartjes online staan.

Ondanks mijn advies om dit dus vanaf het begin zakelijk aan te pakken, blijft mijn advies ook om niet alleen maar zakelijk te denken. Mensen lezen blogs ter inspiratie en daar moet dus altijd je focus op blijven liggen. Je kunt niet aan elke blog die je publiceert geld verdienen (nou ja, misschien een klein bedragje aan bijvoorbeeld Google advertenties). Dit hoort erbij en met het grootste deel van m’n blogs heb ik totaal geen zakelijke insteek. Ik schrijf het omdat ik het wil schrijven en omdat ik denk dat jij het wilt lezen.

Mijn mening over Linkmaker

Op Instagram vliegen tegenwoordig de Linkmaker linkjes je om de oren. Ik ben ook benaderd door deze partij, maar heb besloten hier niet in mee te gaan. Misschien zakelijk gezien niet de meest handige keuze, want ik weet dat er vaak goed doorgeklikt wordt op links die ik deel. Mocht je het niet weten; Linkmaker is een bedrijf dat je links laat delen naar winkels als H&M en de Bijenkorf. Daarbij ontvang je voor elke klik op de link een kleine vergoeding (denk in iets van 2-15 cent). Linkmaker zelf adviseert je om 5-6 keer per dag (ja echt, per dag) zo’n link te delen met je volgers op Instagram en ik zie m’n collega’s dit ook enthousiast doen.

In dit geval denk ik dus liever wat minder zakelijk, maar ben ik liever selectief met waar ik geld aan wil verdienen. Ik sta niet achter het promoten om continue nieuwe kleding te shoppen bij een keten als H&M, dus hier deel ik liever sowieso geen links naar. Daarnaast merk ik bij mezelf irritatie over deze enorme link-spam, dus dan weet ik zeker dat een deel van mijn volgers dit ook zo ervaart. In dit geval kies ik dus niet voor het geld dat ik hiermee zou verdienen.

Bedenk je dus bij al dit soort mogelijkheden of het iets is waar je echt zelf achter staat. Ik ben absoluut voor geld verdienen aan je blog en/of social media, maar je bereikt op de lange termijn denk ik meer als je ook nog enigszins kritisch bent hierin.

Meer tips voor bloggers

Eén van mijn blogcollega’s én vriendin Ilse van Elleswijk geeft trouwens nog veel meer tips over bloggen op haar website. Aanrader om eens te lezen als je dit onderwerpt interessant vindt. Zij deelt bijvoorbeeld ook haar verdiensten als blogger per maand en geeft tips hoe je dit ook kunt bereiken.

Voor nu heel erg dank voor het lezen van dit ellenlange artikel! Ik waardeer het echt ontzettend, want zonder jou als lezer zou ik hier nu niet staan.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!