Wanneer je je woning gaat inrichten, is het belangrijk om goed te letten op de formaten van meubels en accessoires die je uitzoekt. Je wilt immers dat je interieur in balans is. Met een aantal items gaat dit helaas nog weleens mis en deze worden regelmatig te groot gekocht. Ik zet 3 van deze veel gemaakte “fouten” qua formaat voor je op een rijtje, zodat jij deze niet hoeft te maken.

 

De bank

Dit zie ik heel regelmatig gebeuren. Er wordt een bank uitgezocht in een showroom en bij levering in je eigen woning blijkt deze toch wel erg groot. Vaak wordt er dan ook nog gekozen voor een grote hoekbank, die pompeus is en weinig lucht geeft aan een interieur. Hoe voorkom je dit?

Ten eerste is het belangrijk om goed na te denken over het soort bank dat je gaat kiezen. Een hoekbank is fijn en comfortabel, maar past lang niet zo goed in elk huis als veel mensen denken. De hoekbank neemt namelijk veel ruimte in beslag en is weinig flexibel. Een 2- of 3-zitsbank met losse fauteuils geeft bijvoorbeeld veel meer bewegingsruimte. Meet voordat je de bank gaat bestellen eens op de vloer uit hoeveel ruimte deze in beslag neemt. Dit kun je goed doen door kranten op de grond te leggen in de vorm van de bank. Je ziet nu direct hoeveel bewegingsruimte er nog om de bank heen blijft bestaan.

Ten tweede wordt er vaak gekozen voor een bank die plat op de grond staat. Dit geeft weinig “lucht” onder de bank en creëert meteen een veel voller geheel. Je krijgt een veel ruimtelijker effect als je kiest voor een bank op pootjes.

Conclusie: vaak worden er te grote banken gekozen die zorgen voor een volle woonkamer. Kies eens voor een kleiner en luchtiger exemplaar.

 

Televisie

Sorry mannen, maar zo’n enorme televisie in de woonkamer is vaak echt niet nodig. Ik vind het vaak zelfs een beetje overdreven. Overigens kun je er ook niet beter tv door kijken, aangezien een grotere tv ook betekent dat je er verder vanaf moet zitten om het beeld goed te kunnen zien. Absoluut niet nodig in een kleine woonkamer dus. Wil je precies uitrekenen welk formaat tv in jouw woonkamer een goede keuze is? De Consumentenbond heeft een handig artikel over de ideale kijkafstand in verhouding met het formaat van de televisie. Handig!

 

Salontafel

Dit zie ik gelukkig al steeds minder gebeuren, door de trend met meerdere kleine bijzettafels die er sinds enkele jaren is. Toch gaat het bij het kiezen van de salontafel nog weleens “fout”. Een grote salontafel is natuurlijk handig om veel hapjes en drankjes op te serveren, maar hij neemt ook een hoop ruimte in beslag. Zeker als je deze combineert met een te grote bank laat je je huiskamer onnodig klein lijken. Ook hier geldt het advies om voor een luchtige variant te kiezen, dus bijvoorbeeld eentje op smalle pootjes. Een ronde salontafel geeft sowieso ook een ruimtelijker effect dan een vierkante. Vaak is de beste oplossing nog om te kiezen voor bijvoorbeeld twee of drie kleine tafeltjes in plaats van één grote.

 

Heb jij bewust nagedacht over het formaat van bovenstaande items in je huis? En heb jij weleens per ongeluk een meubel te groot gekocht? Ik ben benieuwd! A.s. vrijdag laat ik je 3 items zien die juist vaak te klein worden gekocht. Zie ik je dan terug op StyledbySabine.com?

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!