Dit jaar ben ik alweer 5 jaar ondernemer en ik heb in die jaren ontzettend veel geleerd. Dat is het leuke van het runnen van je eigen onderneming. Je kunt van alles uitproberen en je komt er vaak gaandeweg achter wat wel en niet werkt. Toch heb ik ook veel gehad aan adviezen van anderen. In deze blog zet ik mijn 20 meest concrete en simpele tips voor ondernemers op een rijtje, waar je hopelijk direct resultaat mee boekt.

1. Begin gewoon!

Allereerst de tip die ik het meeste geef aan startende ondernemers die mij om advies vragen. Begin gewoon. Je hebt echt geen prachtige logo en huisstijl nodig. Na al die jaren heb ik nog steeds een halfbakken zelfgemaakt logo en m’n website heb ik ook gewoon zelf gemaakt. Om succesvol te zijn hoeft het echt niet allemaal perfect te zijn. Flans zelf wat in elkaar (bijvoorbeeld in Canva) en begin gewoon.

2. Zet foto’s van jezelf op je website, socials, etc.

Mensen kopen van mensen. Zo werkt het meestal. Je potentiële klanten willen weten wie jij bent. Met name als je een dienst verkoopt (zoals ik), merk ik dat klanten het heel fijn vinden dat ze je al een beetje “kennen” via je website of social media. Foto’s van jezelf dus op je site en op je social media. En nee, die hoeven ook niet perfect en niet altijd gemaakt door een professionele fotograaf. Ik heb alle foto’s van mezelf op m’n website ook zelf gemaakt.

3. Leer je eigen website onderhouden

Natuurlijk kun je het maken van je website uitbesteden als je hier niet zo handig mee bent. Maar ik wil je aanraden om toch te proberen om enige kennis te vergaren van de techniek van je website. Het is wel zo handig als je zelf kleine aanpassingen kunt doen op je website. Al is het maar je prijzen zo af en toe veranderen.

4. Je ideale klant bepaal je gaandeweg

Je hoort als startende ondernemer vaak dat je je moet focussen op je “ideale klant”. Leuk idee, maar als je begint raad ik je aan om gewoon allerhande klanten aan te nemen. Zo kom je er namelijk vanzelf achter welk type klant jouw ideale klant is. Kan je daarna je salespagina perfect aansluitend op die klant schrijven. Oh en dit kan ook best over de tijd weer veranderen. Dan kom je er na een halfjaar achter dat je je toch liever op een ander type klant richt. Geen probleem. Gewoon die salespagina opnieuw schrijven met die klant in je achterhoofd.

5. Kies 1 of 2 marketing methoden uit en doe die heel goed

Je kunt niet én heel goed zijn in SEO en tallozen klanten via Google trekken, én een perfecte maillijst opzetten met converterende funnels én op elk social medium een grote following vergaren en superveel klanten trekken. Je zult je zeker in het begin op 1 of 2 methoden moeten focussen om klanten te trekken. Zo komen mijn interieuradvies klanten na al die jaren nog altijd het meest via Google. Want ik ben een enorme SEO- en websitenerd die het leuk vindt om bovenaan op Google te eindigen. Is dit niet je ding? Focus je gewoon op wat anders. Misschien heb jij wel veel potentiële klanten op Facebook zitten? Vergeet ook Pinterest niet! Beter 1 of 2 marketing methoden heel goed inzetten, dan alles een beetje is mijn ervaring.

6. Maak pakketten en prijzen

Dit vind ik zo belangrijk! Zelf wil ik ook altijd graag weten wat iets kost. Maak dus duidelijke pakketten en prijzen op je website. Niet dingen als “prijs op aanvraag” of “ik maak een offerte op maat voor je”. Verzin gewoon minstens drie standaard diensten met standaard prijzen. Kun je daarnaast altijd nog die offertes op maat maken voor alles wat daar niet onder valt. Zo hebben mensen tenminste een beetje een richtlijn.

7. Omschrijf alles super concreet

Als aanvulling op tip 6: maak vervolgens de inhoud van die pakketten zo concreet mogelijk. Dus wat krijg je exact als je deze dienst afneemt? Ik maak dan graag gebruik van een puntsgewijze opsomming met omschrijving. Daarnaast vermeld ik ook nog ergens voor wie deze dienst niet is (ook handig!) en probeer het zoveel mogelijk te visualiseren. Dus je vind op mijn interieuradvies pagina op m’n website alvast een voorbeeld van een shopping list en een 3D visualisatie. What you see is what you get.

Interieurstylist Amsterdam

8. Sla een aantal standaard mails op

Als je wat drukker bent, heb je vast ook gemerkt dat je vaak ongeveer dezelfde mails aan het typen bent. Ik wel tenminste en heb daarom een aantal standaard mails. Die copy-paste ik en daarna pas ik een aantal dingen aan (het wordt dus uiteindelijk wel een persoonlijk mailtje). Maar zo hoef ik niet elke keer opnieuw dezelfde aanvullende info over m’n interieuradviezen te typen. Ik heb dit soort mails bijvoorbeeld ook voor linkbuilding aanvragen voor m’n blog.

9. Zet FAQ’s op je website

Wanneer je merkt dat je bepaalde vragen steeds opnieuw krijgt, is het tijd om deze vragen te beantwoorden op je website. Daarnaast heb ik gemerkt dat Google deze FAQ’s ook prettig vindt en heb ik dus de indruk dat het een positief effect kan hebben op je SEO.

10. Maak iDeal betaling mogelijk

Sinds ik mijn facturen ook met de mogelijkheid van een iDeal betaling aanbied, betalen mijn particuliere klanten eigenlijk allemaal binnen enkele dagen. Werk je vooral B2B dan is dit misschien minder handig, maar met particulieren is dit echt een uitkomst.

11. Tijd = geld

Heel simpel, maar tijd is nou eenmaal geld als ondernemer en je hebt maar een beperkt aantal uren in een dag. Je zal misschien herkennen dat je op een gegeven moment veel verzoekjes krijgt voor dingen als interviews, koffie drinken, etc. Ik bedenk me hierbij altijd eerst wat het mij oplevert en hoeveel tijd het me kost. Sommige dingen leveren mij zelf niet zoveel op (je doet het gratis en je helpt er vooral een ander mee). In dat geval kader ik er een duidelijke hoeveelheid tijd voor in (bijvoorbeeld een uurtje) en neem slechts een beperkt van dit soort “klusjes” aan. Gaandeweg leer je ook vanzelf welke dingen je wel en niet echt wat opleveren. Zo haal ik uit een binnenkijker in een magazine over het algemeen nul nieuwe klanten, maar krijg ik wel veel mails wanneer mijn naam in een informatief artikel op Nu.nl is verschenen.

12. Gebruik spontane reviews

Je kunt klanten vragen een review te schrijven, maar nog fijner vind ik het om “spontane reviews” te gebruiken. Dus wanneer klanten mij spontaan een positief berichtje sturen na een afspraak met leuke complimenten en wat ze van de afspraak vonden, vraag ik direct of ik dat letterlijk mag overnemen als review. Zo heb je naar mijn idee minder “geforceerde” reviews op je site en meer spontane ervaringen van mensen. Nog een pluspunt: het kost mensen geen extra tijd.

13. Doe realistische investeringen

Ik zie steeds meer online coaches en ondernemers adviseren om vooral veel in je bedrijf te investeren. Leuk natuurlijk, maar ik probeer wel altijd realistisch te blijven over de te verwachten opbrengsten. Soms kan je best in het diepe springen uiteraard en zul je zien dat die ene dure cursus je juist wel veel omzet gaat opleveren. En ook al denk je er nog zo goed over na van tevoren, dan kan een investering uiteindelijk toch niet opleveren wat je verwacht. Zo investeerde ik in een dure vlogcamera en andere randzaken voor mijn YouTube kanaal, maar levert dit op dit moment (nog) geen omzet op. De investering in m’n professionele fotocamera van een aantal jaar geleden heeft dan wel weer veel opgeleverd in fotografie opdrachten en omzet. Ik probeer in elk geval een beetje het bedrag van de investering af te zetten tegen de te verwachten extra omzet in plaats van lukraak dure cursussen te volgen of extra apparatuur te kopen.

14. Verschillende diensten combineren kan

In mijn onderneming bied ik verschillende diensten aan. Zo geef ik interieuradvies, maar haal ik een ander deel van mijn omzet uit mijn werk als blogger en influencer. Voorheen deed ik daarnaast ook nog geregeld fotografie in opdracht. Dit kan prima! Je kunt dit zelfs onder aparte handelsnamen doen, maar bij mij valt alles gewoon onder “Styled by Sabine”. De afwisseling vind ik juist leuk.

15. Stop als je wilt stoppen

Je kunt verschillende diensten aanbieden, maar dit ook weer stoppen. Die vrijheid heb je gewoon als ondernemer. Haal je ergens geen positieve energie meer uit? Stop er gewoon mee. Je zult zien dat er dan ook weer ruimte komt voor andere dingen. Die knoop doorhakken kan een enorme opluchting zijn. Zo neem ik op dit moment (bijna) geen fotografieklussen meer aan. Ik haalde er minder plezier uit en werd er ook gek van dat dan het hele huis vaak volstond met spullen die gefotografeerd moesten worden.

16. Geef niet te snel op

Ja, dit klinkt dan weer tegenstrijdig met het vorige punt. Ik bedoel hiermee dat je altijd mindere tijden zult hebben als ondernemer. Ik had vorig jaar ook opeens een periode dat er veel minder interieuradviesaanvragen waren dan voorheen. Ik ging aan mezelf twijfelen en begreep maar niet waarom. Uiteindelijk kwam het weer goed en nu loopt het beter dan ooit. Geef dus niet op als het even wat minder loopt.

17. Werk aan je mindset

Klinkt misschien zweverig (had ik voorheen zeker zo gevonden), maar dit werkt echt. Toen ik vorig jaar minder klanten had, verkondigde ik aan wie het maar wilde horen dat ik geen werk had, dat ik blut was, dat het allemaal niet liep in m’n onderneming, etc. Pas toen ik een tijdje terug weer ging werken aan een positievere mindset, kreeg ik ook weer heel veel werk en ontzettend veel leuke klanten. Voor mij blijft dit een work in progress. Het werkt voor mij het beste als ik geregeld boeken blijf lezen over dit onderwerp en bewust bezig blijf met een positieve mindset en mijn bedrijf.

18. Besteed dingen uit

Deze tip volg ik zelf nog niet zo heel goed op, maar ik weet dat het belangrijk is. Besteed taken uit die een ander sneller/beter kan of waarbij uitbesteden ervoor zorgt dat jij je bedrijf beter kunt laten groeien. Zo deed ik ooit een cursus SketchUp. Superleuk, maar ik hield het niet bij en zo zakte het snel weg. Om het weer op te pakken en er echt snel en handig mee te worden, kost me veel tijd. Vandaar dat ik nu besloten heb de 3D visualisaties van mijn interieuradviezen uit te besteden. Zo kan ik deze dienst wel aanbieden, maar kost het mezelf niet teveel tijd. Kan ik me focussen op de taken in m’n onderneming waar ik wel goed en efficiënt in ben.

19. Gebruik een online planningstool

Dit doe ik sinds kort en bespaart me ontzettend veel tijd! Voorheen was ik veel tijd kwijt met heen-en-weer mailen met klanten om een datum te prikken voor een afspraak. Dan stelde ik data voor, moest er nog overlegd worden met een partner/vorige bewoners/de schilder/you name it, dan kwamen klanten terug met een datum en had ik die reeds vergeven… of ik hield een datum vast, maar hoorde nooit meer wat. Je kent het wel. Ik gebruik sinds een tijdje Calendly op m’n website, waardoor klanten zelf direct in mijn agenda een afspraak plannen. Werkt voor beide partijen veel efficiënter!

20. Blijf bij jezelf!

Laatste en belangrijkste tip wat mij betreft; blijf bij jezelf. Leer van anderen en neem tips aan, maar onderneem op jouw eigen wijze. Zo zie ik veel andere interieurstylisten uitgebreide pakketten aanbieden, waarbij ze klanten van A tot Z begeleiden. In het begin dacht ik dat ik dat dan ook “moest” doen. Welnee. Ik doe het nu al jaren op mijn manier en dat werkt perfect. Dus korte adviezen aan huis, waarmee mijn klanten zelf verder aan de slag gaan. Daar haal ik de meeste energie uit!

Kijk dus wat voor jou werkt, probeer het uit en pas weer aan als iets toch niet gaat zoals je hoopte. Oh en laat je ook niet gek maken door al die ondernemers die het maar hebben over bepaalde omzetdoelen halen. Zet je eigen omzetdoelen en laat je niet afleiden door die hele “100k per jaar” hysterie. Dat gaat namelijk ook gewoon om omzet en niet om winst. Just saying.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!