Wil je ook eindelijk weer eens wat meer gaan lezen? Ik lees graag, maar heb ook periodes gehad dat ik amper boeken las. De laatste tijd ben ik weer fanatiek aan het lezen en ik vind het een hele fijne hobby. Je kunt zowel lekker ontspannen bij het lezen van een boek, als ook boeken lezen om nieuwe dingen te leren. Dit zijn mijn 10 tips om meer te lezen.

1. Leg je telefoon weg

Kijk voor de grap eens hoeveel tijd je op je telefoon besteedt per dag. Bijvoorbeeld aan apps als Instagram. Het excuus “ik heb geen tijd om te lezen” vervalt dan al snel. Mijn meest effectieve tip om meer te lezen is dus om je telefoon weg te leggen.

2. Lees een genre waar je plezier in hebt

Je hoeft echt niet alleen maar verantwoorde literatuur te lezen. Lees lekker waar je zin in hebt. Misschien ga je helemaal lekker op een simpele roman of kun je jezelf juist totaal verliezen in een spannende thriller.

3. Je mag meerdere boeken tegelijk lezen

Ik lees altijd meerdere boeken tegelijk. Ik heb namelijk niet altijd zin in hetzelfde genre. Soms heb ik even zin in wat bladzijden uit een boek met zakelijke tips, dan lees ik weer graag een simpele roman en een ander moment duik ik liever in een literair pareltje. Door jezelf toe te staan om meerdere boeken tegelijk te lezen, kun je veel makkelijker iets kiezen waar je op dat moment zin in hebt.

4. Je hoeft een boek niet uit te lezen

Nog zoiets in verlengde met vorige tip; je hoeft een boek niet uit te lezen. Ik “moest” in het verleden van mezelf weleens een boek uitlezen, omdat ik er nou eenmaal in begonnen was. Als ik een boek na een bepaalde tijd niet heel interessant vind en er niet inkom, leg ik het gewoon weg. Dan pak ik een volgend boek. Het leven is te kort en er zijn teveel boeken om jezelf te dwingen een boek te lezen waar je eigenlijk niet blij van wordt.

5. Koop een ereader

Ik weet dat veel boekenliefhebbers geen grote ereader liefhebbers zijn. Een ereader haalt het namelijk niet bij een “echt” boek, waar je “echt” doorheen kan bladeren. Ik snap dit, maar voor mij helpt een ereader wel ontzettend om meer te lezen. Het neemt een stuk minder ruimte in, ik kan heel veel boeken meenemen op vakantie, ik kan wanneer ik wil in een ander boek beginnen, etc. Ik zie vooral veel voordelen.

Ik heb sinds kort een nieuwe ereader. Ik had voorheen een Kobo Clara HD, maar ben nu overgestapt naar de Kobo Libra 2. Tot nu toe ben ik hier heel tevreden over!

Lees mijn review over de Kobo Libra 2 e-reader.

6. Neem een bieb- of boekenabonnement

Ik heb zelf al jaren een Kobo Plus abonnement, waardoor ik onbeperkt boeken kan lezen uit de beschikbare collectie. Voor mij werkt dit heel goed om meer te lezen. Ook leg ik zo makkelijker een boek weg als ik het niks vind en begin aan iets anders. Er zijn meerdere aanbieders van dit soort abonnement en ook bij “the good old” bibliotheek kun je een (online) abonnement nemen.

7. Wissel tips uit met vrienden

Heb je vrienden die ook graag met hun neus in de boeken zitten? Dan is het leuk om daar tips mee uit te wisselen. Ook kun je boeken aan elkaar uitlenen. Als je zo gauw niemand in je vriendenkring weet die ook graag leest, kun je uiteraard online connecties zoeken. Op allerlei fora worden boeken besproken, maar ook via de app Goodreads kun je connecten met andere boekenliefhebbers.

8. Word lid van een leesclub

Zoek je nog iets meer een stok achter de deur om boeken te lezen? Dan kan een leesclub (of boekenclub, volgens mij hetzelfde concept) een goede voor je zijn. Je spreekt met een groepje gelijkgestemden af om een bepaald boek te lezen en daarna samen te bespreken. Dit bestaat volgens mij in elke stad of dorp wel, maar ook online vind je dit soort groepjes.

9. Maak een routine

Meer boeken lezen wordt makkelijker als je dit in je dagelijkse routine opneemt. Zo lees ik elke dag voordat ik ga slapen. Ik zorg dus dat ik wat eerder in bed ga liggen, m’n telefoon wegleg en dan m’n ereader pak. Dit kan natuurlijk elk moment van de dag zijn, maar door het lezen in je “planning” op te nemen, vergeet je het minder snel.

10. Neem je boek mee

Er zijn altijd wel momenten te bedenken dat je ergens bent en even niks te doen heb. Je wacht op de tram, zit in de wachtkamer bij de dokter of zit in de trein op weg naar een afspraak. Dat zijn hele goede momenten om je boek er even bij te pakken. Zorg dus dat je altijd een boek (of je ereader) in je tas hebt.

Lees voor

En nog één extra tip: als je kinderen hebt, is voorlezen een ideale manier om meer te lezen. En er zijn genoeg kinderboeken te vinden die ook ontzettend leuk zijn voor volwassenen. Voorlezen is overigens niet alleen voor kinderen in mijn beleving. In het verleden deed ik dit graag met een vriendin als we samen een nachtje weg waren. Het kan echt super ontspannend zijn om aan elkaar voor te lezen en zo samen door een boek heen te gaan.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!