Het fotograferen van een interieur, of dit nou hobbymatig of beroepsmatig is, vraagt specifieke kennis en vaardigheden. Op mijn Instagram feed plaats ik dagelijks een nieuw plaatje van mijn interieur, dus ik schiet per week heel wat foto’s in huis. Op internet zocht ik al meermaals naar adviezen om mijn interieur het beste uit te laten komen op beeld. De adviezen die ik vond, waren toch veelal op een ander type interieurfotografie gericht; namelijk voor bijvoorbeeld verkoopbrochures. Tips over het fotograferen met een groothoeklens is natuurlijk niet wat ik zocht voor mijn Instagram account. Vandaar dat ik na maandenlange trial and error hierbij mijn 10 beste tips op een rij zet voor interieurfotografie voor bijvoorbeeld een Instagram account of blog.
1. Gebruik daglicht
Misschien een dooddoener, maar toch is dit een hele belangrijke tip. Fotografeer je interieur altijd bij daglicht, aangezien dit het mooiste effect geeft. Flitsen is gewoon geen succes en donkere foto’s oplichten heeft ook zijn grenzen.
2. Let op de belijning
Dit is iets wat ik vaak voorbij zie komen en wat mij zelf ook nog wel eens overkomt: een scheve foto. Natuurlijk kun je dit weer rechttrekken, maar handiger is het om er meteen al op te letten. Er zijn altijd rechte lijnen in je interieur, bijvoorbeeld de bank, de tafel, de plinten, etc. Lijn hier op uit. Je maakt het jezelf makkelijk door het raster van je camera te gebruiken en voor Instagram ook direct in het vierkant te fotograferen. Op de iPhone kun je het raster bijvoorbeeld heel makkelijk aanzetten onder instellingen.
3. verplaats dingen
Dit klinkt logisch, maar toch schiet ik wel eens foto’s waarbij ik er later achter kom dat iets op beeld toch niet zo mooi uitkomt als in het echt. Hieronder een voorbeeld van een perspectief wat op foto heel anders overkomt dan op de eettafel. Door de hoek waarin ik de foto nam, lijkt het alsof het plateau met de vaas voor het laddertje staat en dat oogt heel rommelig. In het echt is dit natuurlijk niet zo, maar ik had het plateau dus beter iets kunnen verplaatsen voor deze foto.
4. Maak meerdere foto’s
Van elke opstelling schiet ik altijd een aantal foto’s, allemaal net uit een andere hoek. Vaak is de laatste foto uiteindelijk de mooiste dus dit levert echt betere foto’s op wat mij betreft.
5. Pas de belichting aan
Dit is een tip voor de iPhone. Als je een foto wilt nemen, tik je in het scherm op de plek waar je de belichting wil hebben (het gele kader). Als je nu omhoog of omlaag veegt met je vinger over het scherm, kun je de mate van belichting ook nog aanpassen. Om je instelling te vergrendelen, druk je met je vinger op het scherm net zo lang tot de melding AF/AE vergrendeling verschijnt.
6. Verplaats de camera
In plaats van alle foto’s op ooghoogte te nemen, kun je ook eens de hoogtes of de hoeken afwisselen. Zo is het leuk om de eettafel eens van schuin boven te fotograferen of schiet je die ene leuke stoel eens vanuit het kikkerperspectief. Grappig om mee te spelen en het levert weer hele andere foto’s op.
7. Vergeet de detailfoto’s niet
Naast overzichtsfoto’s is het ook erg leuk om detailfoto’s te maken. Bijvoorbeeld van een aantal mooie woonaccessoires of van een deel van een meubel. Hierbij kun je ook goed spelen met de scherptediepte in je foto.
En dan nu nog 3 tips specifiek voor het gebruik van een digitale spiegelreflexcamera (of andere camera buiten je smartphone):
8. Skip de auto-stand
Ik begon bijvoorbeeld door de A-modus te gebruiken, waarbij je alleen het diafragma zelf instelt. Een mooie detailfoto met veel scherptediepte maak je bijvoorbeeld met een groot diafragma (dus klein getal) en voor een overzichtfoto gebruik ik een klein diafragma (meestal vanaf F11). Oefen door steeds hetzelfde object met een ander diafragma te fotograferen. Zo zie je precies wat de invloed daarvan is op het resultaat. Later kun je dan verder gaan oefenen met ook het handmatig instellen van ISO waarde en sluitertijd.
9. Gebruik een statief
Vooral voor het maken van mooie overzichtsfoto’s is dit handig. Je statief heeft waarschijnlijk ook een waterpas, wat weer zorgt voor rechte foto’s. Daarnaast kun je door de live view functie van je camera te gebruiken je compositie verder perfectioneren.
10. Wissel eens van lens
Misschien gebruik je normaal gesproken altijd de standaard kitlens van je camera. Het is leuk om dan eens een andere lens te proberen. Ik fotografeer nu bijvoorbeeld met een 35 mm 1.8 lens, welke ideaal is voor in het interieur. Dit is namelijk een lichtsterke lens met een groot maximaal diafragma.
Welke van deze adviezen pas jij al toe? En heb jij nog aanvullende tips voor interieurfotografie?
Heel nuttig en interessant. Ik fotografeer alleen met mijn IPhone maar heb nu wat mogelijkheden van je gekregen die ik zeker ga gebruiken. Dank.
Groeten Margriet
Interieurfotografie is echt een vak apart, dus tips zijn altijd welkom! Binnenkort ga ik me er eens aan wagen in mijn eigen huis. Detailfoto’s vind ik nooit zo lastig, maar overzichtsfoto’s wel. En dat je de belichting aan kunt passen op de iPhone door over het scherm te vegen wist ik nog niet. Volgens mij zijn er nog zoveel dingen op de iPhone waarvan ik nog geen idee heb haha
Leuk om te horen! Dat van die belichting op de iPhone heb ik pas ook recent ontdekt hoor! Wel een handig weetje.
[…] mijn vorige artikel over interieurfotografie onwijs goed werd gelezen, wist ik dat dit een onderwerp is waar veel vragen over zijn. Zelf heb ik […]