Toen ik op YouTube een video keek met de titel “15 things I no longer buy” raakte ik geïnspireerd tot het schrijven van dit artikel. Ik denk dat we tegenwoordig allemaal wel op één of andere manier bezig zijn met duurzaamheid en minder kopen is daar natuurlijk een onderdeel van. Ook ik kocht in het verleden geregeld producten die ik eigenlijk niet echt nodig had en ben daar de laatste jaren anders mee om gegaan. In dit artikel vertel ik je hoe ik dit doe en welke 10 items ik niet meer koop.

Ik denk dat ik niet de enige ben die zich geregeld laat verleiden tot kopen van producten die je niet perse nodig hebt. In het verleden was ik bijvoorbeeld ook een echte “sale shopper”. Zo gauw er ergens uitverkoop was, kon je mij daar vinden. Het voelde bijna als een soort sport om producten met een hoge korting te kunnen scoren. Want zo had je lekker geld bespaard toch? Het liefst deed ik dit dan ook nog bij fast fashion ketens als H&M en Zara. In de afgelopen jaren heb ik geleerd dat de items die ik tijdens zo’n sale kocht helemaal niet de items zijn waar ik echt gelukkig van word en er zaten ook geregeld echte miskopen bij.

Naast dat ik niet gelukkig word van het kopen van talloze onzinnige producten, vind ik het ook belangrijk om mijn steentje bij te dragen aan het milieu. Door minder te kopen of bijvoorbeeld tweedehands te kopen denk ik dat ik hier al een goede start mee heb gemaakt. Om jou ook inspiratie te geven om minder te kopen, volgt hier mijn lijstje van 10 items die ik niet meer koop.

1. Make-up

Ik zal het maar meteen zeggen: ik draag zeer zelden make-up. Zo ongeveer eens in het jaar gebruik ik een wenkbrauwpotlood, maar verder zul je mij toch altijd make-uploos door het leven zien gaan. Ik geef er weinig om en vind het onnodig. Bij anderen vind ik het trouwens wel leuk en ik ben zo iemand die dus zelfs make-up tutorials op YouTube kijkt zonder zelf ook maar een mascara aan te raken. In het verleden liet ik me nog weleens verleiden (vaak na het zien van zo’n video) om een make-up product te kopen, maar inmiddels heb ik dit afgeleerd. Oogschaduw, mascara, foundation; het belandde allemaal ongebruikt in de kast.

2. Kerst/paas/feest-decoratie

Ik zal niet zeggen dat ik nooit meer wat kerstdecoratie koop, maar wel stukken minder dan voorheen. Pasen doe ik eigenlijk helemaal niet meer aan. Het enige dat ik nog leuk vind, is om in de herfst mooie pompoenen te kopen bij een lokale boer en deze voor de deur te zetten. Ik vind het best zonde om veel feestdecoratie te kopen voor die paar weken dat je er maar plezier van hebt in een jaar. Sinds twee jaar heb ik bijvoorbeeld ook een ceder boompje die ik als kerstboom gebruik. Scheelt er weer eentje kopen.

3. Schoenen met hakken

Dit is zoiets dat ik jaren geprobeerd heb, maar ik vind het gewoon niet fijn om op hakken te lopen. Schoenen moeten lekker zitten is mijn conclusie. Ik trek ze anders toch niet aan. Nu investeer ik dus liever in een paar fijne laarzen waar ik jaren plezier van kan hebben, dan het zoveelste paar galante pumps die ik nooit draag. Ook schoenen zonder hakken, maar die net niet helemaal lekker zitten, koop ik per definitie niet. Uitlopen, inlopen, etc, ik geloof er niet meer in.

4. Sale koopjes

Wist ik vroeger exact wanneer de sale begon in welke winkel, tegenwoordig geef ik er niks meer om. De uitverkoop staat voor mij namelijk echt garant aan het doen van onzinnige aankopen alleen maar omdat er veel korting is. Je denkt zo geld te besparen, maar eigenlijk doe je natuurlijk totaal onnodige uitgaven. Ook de drukte in de winkel en de totale chaos (denk even aan de Zara) trekken me echt totaal niet meer.

5. Niet lekker zittende kleding

Knellende jeans, zweterige topjes en veel te koude winterjassen: been there done that. Van dit soort items ben ik helemaal genezen. Ik koop alleen nog kleding die superlekker zit en ook nog ergens functioneel is. Dus relaxte broeken, tops in fijne en natuurlijke materialen en een winterjas die vooral warm is en me beschermt tegen kou (wel zo praktisch met een winterjas). Ik koop mijn kleding ook rustig een paar maten groter om een lekker chille fit te krijgen en sta in winkels ook echt met verbazing te kijken naar andere vrouwen die zich in veel te strakke jeans wurmen omdat dat nou eenmaal hun maat is.

6. Huid-/haarverzorging

Waar ik vroeger nog graag allerlei crèmes, serums en sprays kocht omdat ze me een flawless huid en weelderige haardos beloofden, ben ik daar de laatste jaren mee opgehouden. Die weelderige haardos is er nooit gekomen en m’n huid vind ik prima zoals die is. Ik was zo iemand die een “3-stappen huidverzorgingssysteem” kocht en het vervolgens nooit gebruikte. Hetzelfde met maskers, serums en conditioner voor m’n haar. Geen geduld voor! Wat ik nog wel koop? Shampoo waarmee ik eenmaal per week m’n haar was. That’s it. Werkt prima kan ik je zeggen. Ik verf m’n haar ook al sinds jaren niet meer en je zult je verbazen over het feit dat je haarkleur best mooi van zichzelf is.

7. Accessoires voor huisdieren

De afgelopen jaren heb ik uitgevonden van welke items onze huisdieren het meest gelukkig worden in huis. Dat is één bepaalde krabpaal voor de katten (die ik dus ook weer opnieuw koop als de oude stuk is) en een goed kussen voor de hond. De katten zijn er meesters in om aankopen die je voor hen doet straal te negeren. Dure mandjes, hippe krab attributen en speeltjes geven ze niks om. Een kartonnen doos en hun favoriete krabpaal is voldoende. Ook voor de hond heb ik het geprobeerd met interieurverantwoorde mandjes en accessoires, maar uiteindelijk vind ik het belangrijk dat hij goed ligt met de juiste ondersteuning. Hij heeft dus sinds jaren al een vrij saai kussen wat vooral op comfort is gericht. Ik koop af en toe een nieuwe hoes of nieuwe vulling en that’s it.

8. Kamerplanten

Ja, dit klinkt gek hè voor een plantenliefhebber als ik?! Maar ik heb al lange tijd geen nieuwe kamerplanten gekocht en ik ben ook niet van plan om op de korte termijn nieuwe planten aan te schaffen. Ons huis staat behoorlijk vol planten en ik doe enorm m’n best om ze goed te verzorgen. Het leuke is dat je dan over de jaren heen kunt zien hoe je planten zich ontwikkelen, groeien en stekjes voor je maken. Als je ze dus met veel liefde en aandacht verzorgt, is het helemaal niet nodig om telkens nieuwe kamerplanten te kopen. En wil je wel eens iets anders? Dan kun je altijd nog in je omgeving kijken of er een andere plantenliefhebber is die stekjes wilt ruilen. Ik geef zelf ook geregeld stekjes weg, omdat het superleuk is om mensen blij te maken met je eigen gekweekte planten.

9. Waterflesjes

Deze koop ik echt al heel erg lang niet meer. Vroeger ging ik graag op pad met een flesje Spa en kocht dan ook geregeld zo’n nieuw flesje. Tegenwoordig neem ik gewoon geen flesje mee (het blijkt namelijk vaak helemaal niet nodig) of ik neem mijn glazen fles mee die ik hergebruik. Die glazen fles heb ik al jaren en kan gewoon in de vaatwasser. Veel beter voor het milieu en voor je gezondheid ook nog.

10. CD’s/DVD’s/boeken

Waar ik voorheen nog geregeld deze drie items kocht, is dat tegenwoordig eigenlijk niet meer nodig. Ik heb verschillende abonnementen op streamingsdiensten, waardoor ik eigenlijk alles kan lezen, kijken en luisteren wat ik wil. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik zo iemand ben die echt op elke streamingsdienst geabonneerd is, dus echt geld besparen doet dit me waarschijnlijk niet. Zo heb ik een abonnement op o.a. Netflix, NLziet, Videoland, Amazon Prime Video, Kobo Plus, etc…. Daarbij moet ik dan ook nog toegeven dat ik dus helemaal niet zo’n seriekijker ben en slechts een aantal series heb die me echt aanspreken. Deze kijk ik dan ook het liefst meermaals opnieuw haha. Vandaar ook het abonnement op Amazon Prime. Netflix had één van mijn favoriete series (The Good Wife) eraf gegooid en ik miste deze zo dat ik ook nog maar een abonnement op Amazon Prime afsloot omdat m’n serie daar nog wel te zien was.

Omdat ik het superleuk vind om te kijken welke items anderen niet meer kopen en ik daar echt geïnspireerd door raak, geef ik het stokje graag door aan twee andere bloggers. Ik nodig hierbij Mirjam Hart van Een Goed Verhaal en Ilse van Elleswijk van InteriorTwin uit om ook deze “10 items die ik niet meer koop” lijst in te vullen. Inmiddels hebben zij op hun beurt ook weer bloggers uitgenodigd om de “10 dingen die ik niet meer koop” blog te schrijven. Lees dus ook zeker de lijstjes van:

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!