Al op meerdere blogs zag ik een artikel als deze voorbij komen. Vaak met een lijstje van een stuk of 5 ergernissen over Instagram. Inmiddels had ik zelf al een lijst van 10 ergernissen verzameld, dus ik vond het tijd worden om hier eens een blogpost aan te wijden. Want hoewel ik Instagram het grootste deel van de tijd een heel leuk medium vind, zijn er soms momenten dat ik het even helemaal zat ben met bepaald gedrag. Welk gedrag ik hiermee bedoel? Dat lees je hieronder.

 

1. volg-ontvolg

Hoewel dit geen gerangschikt lijstje wordt, staat deze toch met stip op nummer 1. Het zogenaamde volg-ontvolg spelletje. In mijn ogen zijn het vooral bloggers en webshops die zich hier schuldig aan maken. Ik geloof gerust dat het werkt, maar het is wel onwijs irritant! Soms word ik wel 5 keer achter elkaar gevolgd en weer ontvolgd door hetzelfde account. Ik hoop dat deze accounts begrijpen dat ik hierdoor absoluut niet geneigd ben om in de toekomst je blog dan wel webshop met een bezoekje te vereren.

 

2. shout for shout

Yep, ook ik heb me hier eenmaal schuldig aan gemaakt (een tijd geleden alweer). Inmiddels vind ik dit tamelijk irritant worden. Een account zoekt (zogenaamd) nieuwe accounts ter inspiratie en houdt daarom een SFS (Shout for Shout). Met een beetje pech zie je hierna tientallen malen dezelfde foto voorbij komen, wat dus niet echt inspirerend werkt. Daarna moet er nog terug-geshout worden, wat ook weer heel wat dubbele plaatjes oplevert. Afijn, ik ga dit nooooiit meer doen, ik beloof het!

 

3. follow train

De laatste tijd zie ik steeds vaker zogeheten “Follow Trains” voorbij komen. Eigenlijk vind ik dit in hetzelfde straatje als punt 2. De bedoeling is dat je een hele lijst met accounts van de Follow Train moet gaan volgen en dan een reactie moet plaatsen (meestal een emoticon) om te laten weten dat je aan deze eis hebt voldaan. Deze accounts gaan jou vervolgens terugvolgen (of een deel van de deelnemers dan,  dat is me niet helemaal duidelijk). Hoe dan ook, je scrollt weer langs meerdere “Follow Train” oproepen in je lijst, want elk account wat in de lijst staat, deelt dit plaatje uiteraard.

 

4. volgers kopen

Dat dit regelmatig gebeurt, lees je momenteel overal. Persoonlijk snap ik het nut er niet van in en denk ik dat je vooral jezelf voor de gek houdt. Ik begrijp ook dat bedrijven steeds meer naar de engagement kijken als ze een samenwerking willen aangaan en dat lijkt me een goede ontwikkeling. Zo wordt volgers kopen in elk geval niet beloond.

 

5. automatische comment bots

Hier erger ik me toch ook zo aan! Die automatische gegenereerde comments, meestal bestaande uit een emoticon en/of een random tekst als “awesome” of “great pic”. Je kunt ze per hashtag instellen heb ik begrepen. Laatst kreeg ik steeds midden in de nacht dit soort random comments van een mede-instagrammer op foto’s waar ze ook die dag “zelf” al op had gereageerd. Tsja, dan val je toch wel een beetje door de mand vind ik. Ik kon vervolgens ook nog zien dat ze de hele nacht door comments uitdeelde op allerlei foto’s die een bepaalde hashtag bevatten. Toch jammer….

Styled by Sabine iPhone

6. foto gebruiken zonder toestemming

Dit gebeurt ook zeer regelmatig en zeker niet alleen bij mij. Vooral bedrijven lijken nog regelmatig te denken dat het een prima idee is om een foto van iemand te posten op hun eigen account zonder enige vorm van toestemming of naamsvermelding. Laat het voor eens en altijd duidelijk zijn: dit mag niet! Ook op Instagram geldt het auteursrecht. Dit is een hele verhelderende video van Charlotte’s Law over dit onderwerp. Overigens zie ik ook veel van die inspiratie-accounts die alleen maar plaatjes van anderen delen. Op zich vind ik het altijd wel goed, maar ik wil sowieso mijn naam er duidelijk bij hebben en het liefst geef ik eerst toestemming van tevoren.

 

7. winacties met het delen van de foto

Dit punt gaat me met name om winacties waarbij je een prijs kunt winnen die nou niet echt je grootste dream come true is, om het maar even subtiel uit te drukken. Eigenlijk eerder een flutprijs (minder subtiel). Wel wordt je gevraagd om minstens 3 vriendinnetjes te taggen, de foto te delen op je eigen account en minstens drie andere accounts te gaan volgen…. Ik bedank even geloof ik.

 

8. spon niet vermelden

Het is natuurlijk onwijs leuk dat je af en toe gesponsorde posts mag plaatsen als je account wat groter wordt. Ook ik heb af en toe toffe samenwerkingen met bedrijven en daar ben ik dan ook trots op. Uiteraard houd ik me dan ook aan de Reclamecode Social Media en vermeld dat dit om een samenwerking gaat. Makkelijk zou je zeggen. Toch zie ik nog zeer regelmatig dat accounts het niet vermelden als iets gesponsord is, eigenlijk met name op Instagram (bloggers doen dit iets beter heb ik het idee). In principe moet het voldoende zijn om dit met een hashtag aan te duiden (#gekregen, #spon, #sp, etc). Toch vind ik het niet echt duidelijk als je deze hashtag vervolgens verstopt ergens midden tussen je andere 30 hashtags op je post…. Ik ben dan ook zeer benieuwd hoe de nieuwe functie van Instagram gebruikt gaat worden, waarbij je kunt aanvinken dat iets een samenwerking is.

 

9. niet zelf kunnen googlen

Ik weet niet of jullie dit herkennen, maar ik krijg regelmatig vragen over mijn interieur naar aanleiding van mijn Instagram plaatjes. Een mooi compliment natuurlijk. Hoewel ik in bijna alle gevallen de merken van producten al tag in de foto, vind ik het geen probleem om je nogmaals te vertellen waar iets vandaan komt als je dit vraagt. Maar als je me dan ook nog gaat vragen of dit product door de Loods5 wel naar België verzonden kan worden, dan zakt m’n broek toch een beetje af…

 

10. e-mail spam

Last but not least: spam in m’n mailbox. De laatste weken krijg ik bijna dagelijks spam in m’n mailbox naar aanleiding van mijn Instagram account. Deze personen geven me altijd veel complimenten over mijn feed en vertellen “personally a follower” te zijn. Vervolgens hebben ze dan de meest fantastische aanbieding voor me om mijn account naar the next level te tillen (so much would change, wouldn’t it? Braak…). Ik kan namelijk 150.000 volgers kopen! Wow! En ik denk ook dat het echt niet opvalt als ik van 2500 volgers naar 152.500 volgers ga in een dag.

 

Wat is jouw grootste ergernis op Instagram? Ik beloof; volgende keer weer een positief gestemd artikel!

 

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!