Vandaag deel 2 in de verhuisserie. In deel 1 kon je lezen hoe je de verhuisdozen het beste kunt inpakken en zo kunt ordenen dat je alles makkelijk weer terugvindt. Nu is het dus tijd voor de verhuizing zelf. Hoe regel je dit zonder verhuisbedrijf? Hoeveel tijd kost dit? En wat zijn de kosten? Ik bespreek het allemaal uitgebreid.

 

uitbesteden of zelf doen?

Dit is de eerste vraag die je natuurlijk voor jezelf moet beantwoorden. Waarschijnlijk heb je hier al over nagedacht. Uiteraard kun je alles laten doen, van het inpakken, tot het vervoeren, tot het uitpakken. Hier hangt natuurlijk ook een bijpassend prijskaartje aan. Ik kan me voorstellen dat dit prettig is als je weinig tijd hebt. Ook is het soms handig om alleen de verhuizing zelf te laten doen door een bedrijf. Dit omdat je bijvoorbeeld weinig hulp uit je omgeving kunt regelen of omdat je een lastige verhuizing hebt (denk aan een grote verhuizing of een moeilijk bereikbare etage, etc.). Wij kozen ervoor om alles zelf te regelen. Dit met name vanwege de kosten (we wilden liever meer geld aan een mooie vloer en inrichting uitgeven dan aan een verhuizing). Mocht je het ook zelf willen doen, lees dan vooral verder, want dan leg ik je uit hoe wij dit hebben aangepakt.

 

voorbereiding

Als het goed is, heb je al heel veel dozen ingepakt. Deze kun je stukje bij beetje alvast gaan verhuizen zo gauw je de sleutel hebt. Zo hadden wij de hele zolder al vol staan met verhuisdozen ruim voor de verhuizing zelf. Dit zijn toch de spullen die je niet direct nodig hebt. Met de auto namen we elke keer alvast een berg dozen mee. Aangezien de vloer nog gelegd moest worden en nog moest drogen, kon de daadwerkelijke verhuizing namelijk niet meteen plaatsvinden. Nou is het natuurlijk wel zo dat wij naar een dorp slechts 10 km verderop verkasten. Mocht je een verre verhuizing plannen, dan wordt dit natuurlijk wat minder makkelijk.

 

sterke mannen

Het is aan te raden om dit al ver van tevoren te gaan regelen: sterke mannen (of vrouwen natuurlijk, maar aan mij was het niet besteed). Gelukkig konden we rekenen op hulp van veel lieve vrienden en familie. We maakten een app-groep aan voor alle mensen die zouden komen om makkelijk onderlinge afspraken te kunnen maken. Het is praktisch om in shifts te werken, zo hoeft niemand de hele dag te sjouwen en veel mensen vinden het prima om even een paar uurtjes te helpen. Zo hadden we een aparte ochtend- en een middagshift. Voor onze relatief kleine verhuizing was dit voldoende.

 

houd het klein

Zoals ik in deel 1 ook al schreef, is een verhuizing de ultieme kans om overbodige spullen weg te doen. Vandaar de tip om het klein te houden. Hoe minder spullen, hoe makkelijker je verhuizing is. Veel dingen kochten we nieuw, waardoor grote meubels (als een bank, een kast, etc.) al niet mee hoefden. Dat scheelde onwijs veel! Zeker als je bedenkt dat we van een appartement op 4-hoog kwamen (wel met lift gelukkig). Ik overwoog al langer om een nieuwe wasmachine te kopen. De mijne was al 10 jaar oud en hoewel ie het nog prima deed, was ik toch bang dat ie de verhuizing misschien niet zou overleven. Via marktplaats verkocht ik hem binnen no-time voor een prikkie, wat weer een flinke sjouwpartij op de verhuisdag scheelde. De nieuwe werd uiteraard keurig tot in het washok in het nieuwe huis afgeleverd. Kritisch nadenken over wat je meeneemt, loont dus echt.

 

verhuiswagen

Met je eigen auto verhuizen wordt vaak lastig, tenzij je in het bezit bent van een bestelbus. Met mijn VW New Beetle ging het in elk geval niet lukken en ook de auto van mijn vriend is van een normaal formaat. We regelden dus een busje. Op straat kwam ik vaak busjes van Bo-rent tegen, dus vandaar dat we bij deze aanbieder uitkwamen. Ze waren heel flexibel, hebben meerdere locaties in Amsterdam en het reserveren ging heel simpel online. Zelfs toen we op de dag zelf toch liever een busje wilden in plaats van het vrachtwagentje wat we gereserveerd hadden, was dit geen enkel probleem. Je kunt er ook nog allerlei opties bij huren, zoals verhuisdekens en een steekkarretje. Heel handig! Voor een hele dag kwamen we uit op 112,25 euro. Niet duur wat mij betreft!

 

verhuizing

Uiteindelijk hebben we slechts twee keer heen en weer gereden met het busje. Er past echt meer in dan je denkt! En zeker als je alles dus netjes in dozen hebt gedaan, kun je lekker doorstapelen. De boekenkasten had ik daarnaast nog in bubbeltjesplastic gewikkeld en laden van kastjes dichtgetapet. Dit was ook makkelijk met sjouwen voor de mannen. Terwijl de mannen het tweede deel aan het verhuizen waren, had ik inmiddels een groot deel van de woonkamer en keuken al ingericht. De nieuwe bank had ik ook die dag laten bezorgen, dus die kon ook direct neergezet. Mijn schoonmoeder kookte ondertussen een lekkere maaltijd in onze keuken en zo kon iedereen aanschuiven nadat de laatste spullen ook gearriveerd waren. Zo hadden we meteen een gezellig diner op de eerste avond in ons nieuwe huis.

Het busje hebben we de volgende ochtend teruggebracht, dus dat was ook heel ontspannen. Al met al een drukke, maar wel een soepel verlopen verhuisdag. En doordat ik bij de eerste rit al mee naar ons nieuwe huis was, had ik gelukkig bijna alle dozen in de woonkamer en keuken al kunnen uitpakken. Heel relaxed om meteen weer al je spullen te hebben! Alleen in de studeerkamer hebben nog enkele dozen een paar weken onuitgepakt gestaan. Verhuizen zal mijn hobby niet worden, maar ik weet nu wel hoe ik het volgende keer weer zal aanpakken.

Hopelijk heb ik jou ook ideeën kunnen geven voor je verhuizing. Vragen, tips en andere adviezen zijn natuurlijk meer dan welkom. Succes met verhuizen!

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!