• rouwvliegjes bestrijden

Rouwvliegjes in je planten, hoe kom je er vanaf?

Het overkwam me enkele weken geleden; ik spotte minuscule vliegjes rondom enkele van mijn planten. Ik wist meteen hoe laat het was: rouwvliegjes. Deze vervelende beestjes kunnen je echt tot wanhoop drijven als je ze niet op de juiste manier bestrijdt. Ik vertel je meer over de rouwvlieg én geef je de beste tips om er weer vanaf te komen.

 

De rouwvlieg

Rouwvliegjes, oftewel rouwmugjes of de varenrouwmug, lijken eigenlijk exact op fruitvliegjes qua uiterlijk. Enige verschil is dat deze vliegjes zich niet rondom je fruitmand begeven, maar zich juist ophouden rondom je planten. De volwassen vliegjes die je ziet, zijn geen lang leven beschoren. Slechts 2 dagen blijven de vliegjes in leven. Het probleem is echter dat de vrouwtjes zo’n 200 larven per keer in je potgrond leggen. Ze zijn met name dol op vochtige of zelfs rottende grond. Deze larven komen weer uit, leggen nieuwe larven en zo ontstaat vaak een ware plaag. Dit maakt dat de vliegjes (en dan met name de larven) lastig te bestrijden zijn.

 

Rouwvliegjes voorkomen

Je kunt een aantal dingen doen om te voorkomen dat je last krijgt van deze ongenode gasten. Zorg er met name voor dat je je planten nooit teveel water geeft. De natte bodem is namelijk een waar paradijs voor de rouwvlieg. Zorg voor potten met gaatjes in de onderzijde en een schotel eronder. Zo voorkom je dat er water in de pot blijft staan en wortels gaan rotten, wat een onweerstaanbare aantrekking heeft op de rouwvlieg.

Zorg daarnaast dat er nooit afgevallen bladeren op de grond rondom je plant blijven liggen. Hoe minder dood materiaal, hoe minder aantrekkelijk de plant is voor de vliegen.

Als je een plant koopt in de winkel is het ook altijd belangrijk om goed te checken of de plant op dat moment geen vliegjes bevat. Zo voorkom je dat je ze alsnog in huis haalt ondanks je goede zorgen. Is er eenmaal een plant besmet, dan zullen er vaak gauw andere planten ook besmet worden. De enorme hoeveelheid larven kunnen je plant flink beschadigen en zelfs dood laten gaan. Voorkomen is dus zeker beter dan genezen.

rouwvliegjes bestrijden

Rouwvliegjes bestrijden

Het bestrijden van de rouwvliegjes is best een klusje. Toch kun je maar beter direct aan de slag gaan, voordat je urban jungle mogelijk het loodje legt. Ik wilde dit het liefst zonder schadelijke stoffen en op zo natuurlijk mogelijke wijze aanpakken en dat is gelukt. Als je dit stappenplan volgt, moet het goed komen (ik spreek uit ervaring!):

 

 1. Zet de besmette planten apart. Hier was ik zelf te laat mee, maar als je bijvoorbeeld slechts één plant met vliegjes hebt, kun je die gauw isoleren van de rest. Zo voorkom je dat meer planten de dupe worden. Wil je makkelijk checken of een plant besmet is? Geef de plant dan water. Als er vliegjes opspringen uit de plant weet je hoe laat het is.
 2. Laat de grond zoveel mogelijk uitdrogen (zonder de plant om zeep te helpen natuurlijk). De vliegjes gedijen het best in natte grond dus liever even zo weinig mogelijk water geven.
 3. Vang de volwassen vliegen met bakjes rode wijn. In principe is dit natuurlijk niet echt nodig als je de larven goed gaat bestrijden. De volwassen vliegjes leven namelijk maar enkele dagen. Toch kan het fijn zijn om in ieder geval iets te doen tegen deze irritante beestjes.
 4. Koop aaltjes oftewel nematoden. Dit zijn microscopisch kleine wormpjes die de natuurlijke vijand van de larven van de rouwvliegjes zijn. Je giet ze bij je planten en ze eten vanzelf de larven op. Als er geen larven meer te eten zijn, sterven ze vanzelf weer uit. Ideaal! Helaas waren de aaltjes niet bij het tuincentrum te verkrijgen, maar gelukkig kon ik ze online bestellen bij deze webshop. Een dag later werden ze gewoon in de brievenbus bezorgd.

 

Andere methoden

Wil je liever zonder nematoden aan de slag? Dat kan ook. De beste tactiek is dan om de planten geheel van verse potgrond te voorzien. Let er op dat je ook de wortels goed schoonmaakt voordat je ze in de nieuwe aarde plant. Verder had het tuincentrum wel bepaalde bestrijdingsmiddelen die je kunt gebruiken, maar deze kunnen in sommige gevallen ook je planten beschadigen. Ik kies hier dus liever niet voor.

 

Inmiddels ben ik gelukkig van de vliegjes af en zijn m’n planten allemaal nog in leven.

 

Productinformatie foto’s

Broodplank: Hkliving via Vtwonen.nl

Planten: plantje.nl

Plantenpotten: Elho.com

2018-04-20T10:12:38+00:00 04-02-2018|2 Comments

2 Comments

 1. Nele 15 maart 2018 at 13:07 - Reply

  Dag Sabine,
  Ik zie op de webshop het juiste product niet staan, lijkt ook enkel voor tuin en dier. Vergis ik me?
  Hoor het graag, ik zou graag mijn strijd tegen de rouwvliegjes winnen!
  Groetjes, Nele

  • styledbysabine 15 maart 2018 at 13:09 - Reply

   Ha Nele,
   Ze staan onder het kopje tuin en dan “larven varenrouwmug”. Je kunt het namelijk zowel voor in de tuin als voor binnenshuis gebruiken. Succes met de strijd! Hier heeft het fantastisch geholpen. Groetjes!

Leave A Comment