De Monstera Obliqua is een bijzondere verschijning met zijn grote gaten in de bladeren. Iets minder bekend dan de grotere Monstera Deliciosa, maar wel ook een aanwinst voor je urban jungle in een bescheiden formaat. Ik heb hem nu enkele maanden in huis en heb dit plantje inmiddels ook succesvol gestekt. Vandaag vertel ik je meer over deze Monstera en laat ik je zien hoe je hem zelf kunt stekken.

Monstera Obliqua stekken

standplaats en water geven

De Monstera Obliqua wordt ook wel de Monstera Monkey Mask genoemd, vanwege de gaten in de bladeren. Het is een plant die oorspronkelijk in tropische regenwouden groeit. Daar vind je hem zowel over de grond kruipend, als opklimmend tegen bomen. Deze Monstera doet het dus zowel op een lichte standplaats als op een schaduwplaats goed. Direct zonlicht kun je beter vermijden.

Vanwege zijn tropische karakter, vindt de Monstera Obliqua het prettig als de grond altijd iets vochtig is. Laat hem dus niet helemaal uitdrogen, maar zorg er ook voor dat de wortels niet té nat blijven. Een- tot tweemaal per week een beetje water geven zal meestal voldoende zijn. Daarnaast is het verstandig om de bladeren ook af en toe te  besproeien met water. Een beetje plantenvoeding op zijn tijd kan natuurlijk ook nooit kwaad.

snelle groeier

De Monstera Obliqua is een snelle groeier. De mijne groeit vooralsnog flink de lucht in, maar de kans is groot dat de bladeren op den duur gaan hangen. Je kunt hem dus ook in een mooie hangpot planten. De bladeren komen opgerold ter wereld, met de gaten er al in. Ik moet af en toe wel wat bladeren uit elkaar vouwen, want regelmatig groeit er een nieuw blad door het gat van een ander blad. Iets om even in de gaten te houden dus!

hoe stek je de monstera obliqua?

De Monstera Obliqua vormt (net als de Deliciosa-variant) luchtwortels. De naam luchtwortels zegt het al: dit zijn wortels die niet onder, maar boven de grond groeien. Als deze wortels terug de grond in worden geleid, zullen ze daar verder groeien en wortelen. Je kunt deze luchtwortels echter ook gebruiken om de plant te stekken. Mijn eerste stekpoging was direct succesvol en daarom kan ik je aan de hand van foto’s laten zien hoe je dit doet:

Monstera Obliqua stekken

De Monstera Obliqua met de luchtwortel er nog aan.

Monstera Obliqua stekken

De luchtwortel afgeknipt en in regenwater gezet.

Monstera Obliqua stekken

Na één week.

Monstera Obliqua stekken

Na enkele weken.

Monstera Obliqua stekken

Ongeveer 6 weken later, klaar om de grond in te gaan.

Monstera Obliqua stekken

Het resultaat.

De reden dat ik regenwater heb gebruikt bij het stekken, is omdat hier veel voedingsstoffen in zitten. Heb je dus de keuze, ga dan altijd voor regenwater. Het is daarna even geduld hebben, maar uiteindelijk zullen er goede wortels gaan groeien en ben je klaar om je Monstera stek in de grond te zetten.

Ben jij al in het bezit van de Monstera Obliqua? En heb je deze al gestekt?

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!