• chinees lantaarnplantje

Favoriete plant: het Chinees Lantaarnplantje

Nog geen twee jaar geleden had ik niets met planten. Niet alleen had ik er een suf beeld bij in mijn hoofd, ook had ik het idee dat ik geen plant in leven zou kunnen houden. Beide gedachtegangen blijken totaal onwaar! Natuurlijk vind ik niet alle planten even leuk, maar ik heb ondertussen een aardige collectie planten in huis die ik helemaal tof vind. Ook de verzorging blijkt me best goed af te gaan en ik help soms zelfs andere mensen met mijn groene adviezen.  Op dit moment heb ik een grote favoriet onder de planten en dat is het Chinees Lantaarnplantje. In mijn zoektocht naar meer info over deze plant kwam ik niet al teveel tegen, dus vandaar dat ik het tijd vond voor een artikel helemaal gewijd aan deze leukerd.

string of hearts

string of hearts

Het Chinees Lantaarnplantje heet officieel Ceropegia Woodii. Liefkozend kreeg deze plant de bijnaam “string of hearts” en dat is begrijpelijk als je naar de close-up foto’s kijkt. Het lijken net allemaal kleine hartjes aan de strengen van dit plantje. Hoe romantisch is het dus om deze plant aan een geliefde cadeau te doen? Ik vind het helemaal leuk!

Het Chinees Lantaarnplantje is afkomstig uit Afrika, waarbij hij bijvoorbeeld hangend aan de rotsen groeit. Na wat research ben ik er nog steeds niet helemaal uit of deze plant een succulent (vetplant) is, aangezien veel bronnen hier elkaar tegenspreken. Hoe dan ook, de plant heeft veel eigenschappen van een succulent en dat betekent natuurlijk dat de verzorging makkelijk is.

letterbak lantaarnplantjes

standplaats

Het Chinees Lantaarnplantje is niet heel moeilijk en zal het goed doen op veel standplaatsen. Het beste is om hem een lichte plaats te geven, zonder direct zonlicht. Dit zal zorgen dat ie heel goed gaat groeien. Op een iets minder lichte standplaats overleeft deze plant het ook prima, hoewel de groei dan wel iets minder hard zal gaan.

Vanwege de lange strengen die de plant vormt, is het wel handig om hem op een hoge plaats te zetten. Zo heb ik ze bovenop de letterbak staan die aan de muur hangt. Ook staat er momenteel een stekje op de buffetkast. Ik las op verschillende plekken dat de strengen maximaal een meter lang worden. Dit lijkt een onderschatting van het Chinees Lantaarnplantje, want die van mij zijn nu al langer dan een meter en hij groeit nog steeds.

ceropegia woodii

water geven

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, heeft het Chinees Lantaarnplantje veel eigenschappen van een vetplant. Dit betekent dat hij liever iets te weinig water ontvangt, dan iets teveel. Ik controleer geregeld de grond bij dit plantje en geef water in kleine hoeveelheden. Belangrijk is dat de plant geen natte voeten krijgt en de grond dus niet te vochtig wordt. Vind je het lastig om de juiste hoeveelheid water te geven? Zet hem dan in een potje met gaatjes in de bodem en een schoteltje eronder. Overtollig water kan zo makkelijk wegstromen. Je kunt ook overwegen om water te geven middels de plantenspuit. Zo geef je niet zo snel teveel.

chinees lantaarnplantje

verdere verzorging

Het is praktisch om, zeker na het vervoer van het plantje, de strengen te ontwarren. Bij mij zaten ze behoorlijk in de knoop, maar na een tijdje prutsen, hangen ze nu grotendeels weer netjes naar beneden. Zo belemmeren de strengen elkaar de groei niet.

Plantenvoeding is bij een goede verzorging in principe niet nodig, maar wij geven voor de zekerheid alle planten zo nu en dan wat biologische plantenvoeding voor kamerplanten.

Als de strengen te lang worden, kun je deze prima afknippen met een gewone schaar. Gooi deze strengen niet weg, maar gebruik ze om nieuwe Lantaarnplantjes van te maken.

letterbak chinees lantaarnplantje

Het Chinees Lantaarnplantje stekken

Het Chinees Lantaarnplantje is goed te stekken. Op internet kon ik hier weinig over vinden, maar ik heb het geprobeerd en het lukt. Zoals gezegd kun je gewoon een stukje streng afknippen en deze als stekje gaan gebruiken. Ik had deze eerst een aantal dagen in wat water gezet, met het idee dat ie het pas zou gaan doen als er wortels uit zouden komen. Wortels kwamen er nog niet uit, maar wel een aantal nieuwe groene blaadjes. Toen heb ik besloten het stekje maar gewoon in de grond te zetten en dat werkt dus prima! Aan het strengetje groeien nu allerlei nieuwe blaadjes. Nu afwachten of er ook aan de zijkant nieuwe strengen uit gaan groeien. Ik houd jullie op de hoogte!

Update januari 2018

Het stekken gaat het beste als je een aantal strengen afknipt en deze met de uiteinden in een laagje water zet. Dan is het een kwestie van geduld hebben tot zich worteltjes vormen. Dit kan wel enkele weken in beslag nemen. Wanneer er voldoende wortels gevormd zijn, zet ik het plantje voorzichtig in de grond. Deze methode werkt perfect en is ook heel handig wanneer je Chinees Lantaarnplantje een knipbeurt nodig heeft. Zo kun je je snoei-afval gewoon tot een nieuw plantje laten uitgroeien!

2018-01-09T17:40:50+00:00 13 Comments

13 Comments

 1. Sammie 20 augustus 2017 at 18:16 - Reply

  Erg leuk plantje! Ik wil graag zo’n soort hang plant en dit is een goede kans hebber!

 2. Frederique 23 november 2017 at 10:37 - Reply

  Leuk plantje, heb er zelf ook net eentje! Is het stekken gelukt, heeft hij meer strengen gekregen? Ben benieuwd!

  • styledbysabine 23 november 2017 at 10:42 - Reply

   Leuk zijn ze he! Het stekken ging goed, tot ik het plantje per ongeluk van de kast af liet vallen…. ben nu een nieuwe poging aan het wagen met één van m’n andere plantjes die ik een knipbeurt heb gegeven. Ze groeien wel echt hard!

   • Karlijn 7 december 2017 at 14:31 - Reply

    Zet je het stekje dan in een nieuw potje of bij de andere strengen erbij?

    • styledbysabine 7 december 2017 at 17:38 - Reply

     In een nieuw potje! Ik ben nu overigens bezig wat strengen te laten wortelen in water. Kijken wat dat oplevert.

 3. Joseph 6 december 2017 at 12:12 - Reply

  Super bedankt voor het delen van je ervaring met dit mooie plantje
  Heb m 22 nov j.l. gekocht zo te lezen moet ik zéér spaarzaam zijn met water geven

  • styledbysabine 6 december 2017 at 16:23 - Reply

   Leuk dat je ook zo enthousiast bent over dit grappige plantje. Inderdaad vooral niet teveel water zal hem goed doen. Succes!

 4. Ester 7 januari 2018 at 14:56 - Reply

  Leuk om wat uitgebreider over dit plantje te lezen! Ik heb hem zelf ook, maar die van mij groeit niet hard en laat regelmatig zijn blaadjes vallen. Hij blijft ook wat kaal en hij ziet er niet blij uit…. heb je nog tips?

  • styledbysabine 9 januari 2018 at 17:35 - Reply

   Hi Ester! Dit is ook wel een lastig seizoen voor veel kamerplanten. Zou je hem eens op een iets lichtere standplaats kunnen zetten? Soms kan dat net het verschil maken is mijn ervaring. En anders misschien toch eens verpotten met wat verse potgrond. Normaal doe ik dat niet in de winter maar 1 van mijn Chineesjes is er enorm van opgeknapt recent. Succes!

 5. Tamara 9 januari 2018 at 13:39 - Reply

  Leuk om te lezen!!
  Ik heb er sinds kort ook eentje en het lijkt erop dat mijn wekelijkse beurt waarop ik de planten water geef net te veel is, want hij ziet er maar zielig uit. Groeit voor geen meter en er hangen maar een paar zielige blaadjes aan.

  Ik hoop dat hij het overleeft, maar ga dus ook echt minder water geven en proberen te stekken.

  Gr. tamara

  • styledbysabine 9 januari 2018 at 17:37 - Reply

   Goed om te horen. Probeer hem anders eens een wat lichtere standplaats te geven. Zeker in dit seizoen hebben meer planten het moeilijk door de korte dagen is mijn ervaring. Overigens heb ik 1 van mijn Chineesjes recent van een nieuwe pot + potgrond voorzien en die is daar onwijs van opgeknapt. Ook nog het proberen waard. En anders inderdaad de goede strengen afknippen en die proberen te stekken. Succes!

 6. Ester 10 januari 2018 at 06:59 - Reply

  Dankjewel voor je reactie! Ik ga het proberen!

 7. Linda 12 januari 2018 at 20:54 - Reply

  Ik heb zelf een lantaarnplaatje en een lees overal op internet dat ie weinig water nodig heeft. Het gekke is, dat ik het idee heb dat hij alleen groeit als het potje (met gaatjes) in een kommetje met water staat! Gek toch?!

Leave A Comment