Al heel wat jaren fotografeer ik op heel regelmatige basis interieurs. Niet alleen voor mijn Instagram account en voor mijn blog, maar ook fotografeer ik regelmatig woningen van klanten die ik van interieuradvies heb voorzien. Wil je ook aan de slag met interieurfotografie? Ik geef je in dit artikel mijn beste tips voor het fotograferen van interieurs. Of dit nou hobbymatig is, of misschien ook wel als professioneel interieurstylist. 

Camera of telefoon? 

Allereerst even kort iets over de vraag waarmee je je foto’s gaat maken. Ik krijg regelmatig de vraag of het nodig is om een professionele camera te kopen voor interieurfotografie. Dit is wat mij betreft zeker niet nodig. Ik maak zelf wel gebruik van een professionele camera (een full frame systeemcamera), maar dit is absoluut geen noodzaak. Zeker als beginner voldoet je telefoon prima. De telefooncamera’s zijn tegenwoordig zo ontzettend goed, dat je hier prima plaatjes mee kunt schieten. De meeste tips die ik ga geven zijn dus zowel te gebruiken voor fotografie met de camera als gewoon met je telefoon.

tips interieurfotografie

Dit zijn mijn beste interieurfotografie tips

1. Maak gebruik van daglicht

Dit is misschien een voor de hand liggende tip, maar wel één van de belangrijkste aspecten van een goede interieurfoto. Hoe meer licht, hoe makkelijker het vaak is om een mooie foto te schieten. Dus gooi lekker de gordijnen open en trek jaloezieën omhoog. Je hebt daarbij trouwens absoluut geen fel zonlicht nodig. Ook op een donkere dag kun je prima interieurs fotograferen. Maar zorg wel dat je gebruik maakt van het licht dat er is in een woning.

Natuurlijk kun je je op een gegeven moment gaan verdiepen in lampen en flitsers, maar als beginner zou ik hier lekker weg van blijven. Het vereist best wat kennis om deze op de juiste manier te gebruiken en met alleen het aanwezige licht kom je ook echt al heel ver.

2. Zet de lampen uit

Als beginner vond ik het fijn om verlichting in een woning uit te schakelen. Dit lijkt misschien vreemd, maar je maakt het jezelf echt makkelijker hiermee. Kunstlicht is altijd anders dan daglicht en voor je camera is dat niet altijd te vertalen zoals wij het in het echt zien. Je kunt dus soms problemen krijgen met de witbalans (hier kom ik later op terug) of je ziet gekke schaduwen of kleurzwemen. Als je iets meer geoefend bent, kun je wel eens kijken of je een sfeerlampje hier en daar aan wilt zetten op je foto’s. Maar als je nog beginner bent, laat je ze lekker uit.

3. De belijning is essentieel

Eigenlijk één van de belangrijkste punten waar je op moet letten tijdens het fotograferen van een interieur; de belijning. Een woning heeft bijna altijd veel rechte lijnen en het is heel belangrijk om die ook recht op de foto te krijgen. Een goed hulpmiddel hierbij kan zijn om het raster in je beeld aan te zetten. In principe elke camera heeft deze functie en de meeste telefoons ook. Met de rasterfunctie kun je al tijdens het fotograferen zien of een verticale lijn ook daadwerkelijk verticaal loopt op je foto. Maak je trouwens niet druk als je foto niet helemaal recht is. Dat is het bij mij ook nooit op de millimeter nauwkeurig. Dat corrigeer je op zich prima weer in de nabewerking.

tips interieurfotografie

4. Gebruik een statief

Aansluitend op de vorige tip; maak zoveel mogelijk gebruik van een statief. Een statief zorgt ervoor dat je rustig je foto recht uit kunt lijnen en dat je ook bij matig licht kunt fotograferen. Als het namelijk donkerder is, zul je een langere sluitertijd nodig hebben. Het is dan ontzettend moeilijk om je camera zo lang helemaal stil te houden en niet te bewegen. Met een statief heb je dit probleem niet en kun je de sluitertijd zo lang maken als je zelf wil.

5. Ruim op en pas de styling aan

Natuurlijk is het voor een geslaagde interieurfoto essentieel dat rommel uit de weg is geruimd. Let naast het netjes opruimen van de woning ook eens op de styling en hoe dit op beeld overkomt. Soms kan je interieurontwerp er in het echt heel tof uitzien, maar werkt het niet goed op beeld. Daarom is je statief ook zo handig! Je kunt nu goed zien hoe bijvoorbeeld de styling van de kussens op de bank uitkomt en je kunt steeds items verplaatsen en weer checken. Kijk dus altijd goed op het scherm van je camera of telefoon hoe een styling uitpakt op stilstaand beeld.

6. Schiet interieurfoto’s uit verschillende hoeken

Hierop aansluitend; probeer eens te experimenteren met verschillende hoeken. Ik wring me echt in de meest vreemde posities soms in ons kleine huis om mooie foto’s te maken. Pas ook de hoogte van je statief eens aan en zie wat dit voor effect heeft. Vaak is het mooi om nog iets van het oppervlakte van een tafel te zien op de foto, in plaats van pal tegen de zijkant aan te kijken. Dit houdt dus ook in dat je de hoogte van je statief aanpast aan bijvoorbeeld een foto van de eettafel of juist de salontafel. Speel hiermee en dan leer je vanzelf wat het goed doet!

tips interieurfotografie

7. Maak een combinatie van overzichts- en detailfoto’s

Bij interieurfotografie denk je natuurlijk al gauw aan een enorme groothoeklens en de zo wijd mogelijk geschoten foto’s van een makelaar. Maar als je de sfeer in een interieur goed vast wil leggen, is het zo veel meer dan dat. Natuurlijk begin je met goede overzichtsfoto’s en raad ik je aan om die vanuit alle hoeken te maken. Maar vergeet ook zeker de detailfoto’s niet. Hier kun je ook veel creativiteit kwijt. Pak een mooie vaas close-up en creëer een zachte en wazige achtergrond. Of laat een wandplank met gezellige decoratie eens van dichtbij zien op beeld.

8. Schiet je foto’s in RAW

Misschien heb je hier weleens van gehoord. Je kunt je beelden in verschillende bestandstypen schieten. Vaak wordt dit standaard gedaan in het bekende JPEG formaat. Als je zoveel mogelijk flexibiliteit wilt hebben in de nabewerking van je interieurfoto, dan raad ik je aan om in het RAW bestandsformaat te shooten. In een RAW beeld ligt veel meer informatie opgeslagen en kun je dus veel meer aanpassingen doen in vergelijking met een “gewoon” JPEG beeld. Dit kun je sowieso in je camera instellen, maar zelfs veel moderne telefoons bieden de optie om in RAW te fotograferen.

9. Vergeet de witbalans niet!

Inhakend op het fotograferen in RAW, is het corrigeren van de witbalans ook een heel belangrijk onderdeel van de interieurfotografie. Door in RAW te fotograferen heb je hier ook veel meer vrijheid in. Wanneer je de witbalans op de correcte wijze nabewerkt, zorg je ervoor dat wit ook echt wit is op je foto. En dus niet een beetje te geel of juist te blauw. Ik vind zelf Lightroom (of Photoshop) hier het beste bij werken. Ik gebruik hierbij vaak de functie van het pipetje, maar hier kun je zelf een beetje mee spelen en kijken wat voor jou het makkelijkst werkt.

Extra tip: een grijskaart kan hierbij ook behulpzaam zijn!

10. Het juiste diafragma

Tijdens het fotograferen van een interieur wissel ik persoonlijk weinig van diafragma. Zeker bij het maken van m’n overzichtsfoto’s gebruik ik standaard een diafragma rond de 7-8. Ik pas dan dus alleen de sluitertijd (+ eventueel ISO) aan. Ga je aan de slag met detailshots? Dan kun je wel een groter diafragma kiezen.

Volg een interieurfotografie cursus

Bonustip: een cursus fotografie is ook een ideale manier om je skills verder te ontwikkelen. Zo volgde ik jaren geleden een 1-op-1 workshop bij Muk van Lil en daar heb ik heel veel aan gehad. Muk is echt een autoriteit op het gebied van interieurfotografie en heeft voor alle bekende woonbladen gefotografeerd. Inmiddels heeft zij ook een interieurfotografie cursus ontwikkeld, waarin je in 6 weken alle vaardigheden aanleert die je nodig hebt als interieurfotograaf. Een aanrader om alle fijne kneepjes van het vak te leren van een echte professional op dit gebied!

Tenslotte

Zoals met alles in het leven is het met het leren fotograferen van interieurs ook zo dat oefening echt kunst baart. Schiet zoveel mogelijk plaatjes, doe inspiratie op in magazines en wees niet bang om fouten te maken. Enjoy!

styled by sabine signature

BewarenBewaren

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!